Στις αντλίες θερμότητας, η ισχύς (πολλές φορές αναφέρεται ως μέγεθος ή πλήρης απόδοση) εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία (θερμοκρασία περιβάλλοντος) (εκτός από τη σειρά Zubadan της Mitsubishi Electric). Πολλές φορές (πολύ βολικά) ορισμένοι αναφέρουν την ισχύ της αντλίας σε συγκεκριμένες συνθήκες που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο στο οποίο θα τοποθετηθεί η αντλία θερμότητας. Για παράδειγμα η πιο συνήθης περίπτωση είναι να αναφέρεται η ισχύς της αντλίας θερμότητας (π.χ. 11kW) σε συνθήκες +7 °C εξωτερικής θερμοκρασίας.
Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που ο τελικός καταναλωτής μένει σε περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες; Σε όλες τις αντλίες θερμότητας (εκτός από τη σειρά Zubadan της Mitsubishi Electric) η ισχύς πέφτει καθώς πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία. Μια αντλία θερμότητας ισχύος 11kW στους +7 °C εξωτερική θερμοκρασία γίνεται 9,5kW στους +2°C εξωτερική θερμοκρασία! Επομένως αν στην περιοχή που μένετε οι συνήθης εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα είναι 2°C (και κάτω) θα πρέπει να προσέξετε αν η ισχύς της αντλίας που θα πάρετε καλύπτει αυτές τις θερμοκρασίες ή αν ισχύει μόνο για εξωτερική θερμοκρασία +7°C.
Ας δούμε ένα παράδειγμα για εξωτερικές θερμοκρασίες 7°C και 2°C (μια τυπική και συνήθη θερμοκρασία σε ψυχρές περιοχές όπως Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κόνιτσα κλπ.) παίρνοντας τα στοιχεία ισχύος από τα databook κάποιων εταιρειών.
Εταιρεία Α (11kW υψηλών θερμοκρασιών) |
|
Εταιρεία Β (12kW χαμηλών θερμοκρασιών) |
|
Mitsubishi Zubadan (11,2kW μεσαίων θερμοκρασιών) |
Συμπέρασματα:
- Αν οι ανάγκες σε θέρμανση ενός σπιτιού είναι 11kW στους 2°C πράγμα που σημαίνει ότι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες οι ανάγκες σε θέρμανση αυξάνονται επομένως τα 11kW δεν είναι αρκετά (σημειωτέον ότι η θερμοκρασία σχεδιασμού σε μια μελέτη θέρμανσης για την περιοχή των Ιωαννίνων είναι -6°C!), αυτό σημαίνει ότι οι αντλίες Α & Β δεν επαρκούν. Επομένως θα πρέπει να επιλεγεί μεγαλύτερο μέγεθος αντλίας (μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης και κατανάλωσης) ή να συνδεθούν αντιστάσεις (μεγάλο κόστος λειτουργίας) προκειμένου να μεγαλώσει το μέγεθος της αντλίας.
- Πολλές φορές (παραπλανητικά) ορισμένοι “ειδικοί” αναφέρουν ότι οι αντλίες τους διατηρούν πλήρη απόδοση στη θέρμανση γιατί η αντλία τους παράγει ζεστό νερό π.χ. 60 οC ή 80 οC έως τους -15 οC ή -25οC εξωτερική θερμοκρασία! Κατ’ αρχάς η πλήρης απόδοση μιας αντλίας θερμότητας μετρείτε σε KW και όχι oC (θερμοκρασία ζεστού νερού που παράγει)!!!! Tα παραπάνω στοιχεία των databook τους διαψεύδουν καθώς η πλήρη απόδοση μιας αντλίας είναι στους +7 οC εξωτερική θερμοκρασία (και είναι 11KW) από εκεί και κάτω η πλήρης απόδοση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και ανεξάρτητα αν φτιάχνει νερό 80 oC ή 100 οC (πράγμα αδύνατο) δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να καλύψει τις ανάγκες της οικίας (εκτός αν υπάρχουν και αντιστάσεις στο σύστημα! ή τοποθετηθεί μεγαλύτερο μέγεθος αντλίας-δηλαδή μεγαλύερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας).
- Η αντλία θερμότητας Mitsubishi Zubadan καλύπτει πλήρως τις ανάγκες (11kW) ενός σπιτιού σε εξωτερικές θερμοκρασίες από +7°C έως -15°C χωρίς υποβοήθηση από αντιστάσεις ενώ μπορεί να λειτουργήσει και εως τους -25 οC!
- Το θέμα του μεγέθους (ισχύς ή πλήρης απόδοση) μιας αντλίας θερμότητας σε διάφορες εξωτερικές θερμοκρασίες είναι το σημαντικότερο στο σχεδιασμό ενός συστήματος ειδικά σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες καθώς αυξάνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας μιας αντλίας θερμότητας. Πολλές φορές (πολύ βολικά-ίσως και παραπλανητικά) ορισμένοι συγχέουν τους όρους ισχύς, πλήρη απόδοση, βαθμός απόδοσης, θερμοκρασία νερού σε διάφορες εξωτερικές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα ο πελάτης να μην είναι σωστά πληροφορημένος. Γι’ αυτό το λόγο θέλει σωστή έρευνα αγορά με στοιχεία!
- Στόχος σε μια σωστή εγκατάσταση αντλίας θερμότητας είναι η θέρμανση της οικίας με όσο το δυνατόν μικρότερη θερμοκρασία παραγωγής νερού από την αντλία. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι η πιο οικονομική στο κόστος λειτουργίας (διότι η μέγιστη θερμοκρασία νερού που κυκλοφορεί σε αυτή είναι μόλις 45οC !!!).