Στις αντλίες θερμότητας, η ισχύς (πολλές φορές αναφέρεται ως μέγεθος ή πλήρης απόδοση) εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία (θερμοκρασία περιβάλλοντος) (εκτός από τη σειρά Zubadan της Mitsubishi Electric). Πολλές φορές (πολύ βολικά) ορισμένοι αναφέρουν την ισχύ της αντλίας σε συγκεκριμένες συνθήκες που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο στο οποίο θα τοποθετηθεί η αντλία θερμότητας. Για παράδειγμα η πιο συνήθης περίπτωση είναι να αναφέρεται η ισχύς της αντλίας θερμότητας (π.χ. 11kW) σε συνθήκες +7 °C εξωτερικής θερμοκρασίας.

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που ο τελικός καταναλωτής μένει σε περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες; Σε όλες τις αντλίες θερμότητας (εκτός από τη σειρά Zubadan της Mitsubishi Electric) η ισχύς πέφτει καθώς πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία. Μια αντλία θερμότητας ισχύος 11kW στους +7 °C εξωτερική θερμοκρασία γίνεται 9,5kW στους +2°C εξωτερική θερμοκρασία! Επομένως αν στην περιοχή που μένετε οι συνήθης εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα είναι 2°C (και κάτω) θα πρέπει να προσέξετε αν η ισχύς της αντλίας που θα πάρετε καλύπτει αυτές τις θερμοκρασίες ή αν ισχύει μόνο για εξωτερική θερμοκρασία +7°C.

Ας δούμε ένα παράδειγμα για εξωτερικές θερμοκρασίες 7°C και 2°C (μια τυπική και συνήθη θερμοκρασία σε ψυχρές περιοχές όπως Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κόνιτσα κλπ.) παίρνοντας τα στοιχεία ισχύος από τα databook κάποιων εταιρειών.

Εταιρεία Α

(11kW υψηλών θερμοκρασιών)

 Etaireia A

Εταιρεία Β

(12kW χαμηλών θερμοκρασιών)

 Etaireia B

  Mitsubishi

Zubadan

(11,2kW μεσαίων θερμοκρασιών)

 Etaireia C

 Σύγκριση αντλιών θερμότητας 11KW

Συμπέρασματα:

 

Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18