Προϊόντα

Αυτοπαραγωγή με Φωτοβολταϊκά – Net Metering

 

Παράγω και καταναλώνω το δικό μου ρεύμα

 Από τον Ιανουάριο του 2015 τέθηκε σε ισχύ η δυνατότητα αυτοπαραγωγής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό σε κάθε κτίριο (κατοικία ή επιχείρηση) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες).

Με απλά λόγια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παράγουν μόνα τους το ρεύμα που καταναλώνουν σε ετήσια βάση ενώ παράλληλα θα είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ.  Σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον ρεύμα το παίρνουν από το δίκτυο της ΔΕΗ ενώ στην περίπτωση που έχουν περίσσεια ρεύματος τότε αυτό πιστώνεται στο λογαριασμό τους στη ΔΕΗ.  Το Net Metering είναι αυτός ο ενεργειακός συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας με την καταναλισκόμενη ενέργεια από το νοικοκυριό ή την επιχείρηση ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση.

Με το Net Metering (ενεργειακό συμψηφισμό) μπαίνει ΤΕΛΟΣ στα δυο μεγαλύτερα έξοδα ενός νοικοκυριού ή μιας επιχείρησης, της θέρμανσης/ψύξης και του ηλεκτρικού ρεύματος!

 

Net Metering

 

Που μπορούν να εγκατασταθούν τα συστήματα αυτοπαραγωγής με net metering;

Μπορούν να εγκατασταθούν επί του κτιρίου (στέγη-ταράτσα), επί του εδάφους (κήπος, περιβάλλον χώρος κλπ), επί άλλων κατασκευών σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία (πέργκολες, γκαράζ κλπ) ακόμα και σε όμορους χώρους και οικόπεδα.

 

Ποιοι έχουν δικαίωμα εγκατάστασης;

Όλοι. Ακόμα και οι μισθωτές. Αρκεί να έχουν την κυριότητα ή τη νόμιμη χρήση του χώρου εγκατάστασης (π.χ. με μίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση) και να έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη. Σε πολυκατοικία μπορούν να το εγκαταστήσουν περισσότεροι του ενός.

 

Τι κατανάλωση μπορώ να καλύψω;

Εξαρτάται από το μέγεθος του συστήματος που θα βάλετε.  Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς τους φωτοβολταϊκού συστήματος που μπορεί να τοποθετηθεί είναι 20KWπου σημαίνει ετήσια παραγωγή 30.000 ΚWh.  Υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης και μεγαλύτερων συστημάτων net metering με την προϋπόθεση ότι η ισχύς του συστήματος δεν ξεπερνά το 50% της συμφωνημένης ισχύος της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με μέγιστο όριο τα 500 kW.

 

Υπάρχει περίπτωση να φορολογηθεί η αυτοπαραγωγή με net metering;

Στην αυτοπαραγωγή δεν υπάρχει πώληση της ενέργειας που παράγεται, άρα δεν υπάρχει κάποιο εισόδημα το οποίο αργότερα μπορεί να φορολογηθεί.

 

fotovoltaika02

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του αυτοπαραγωγού;

  • Απαλλαγή από το κόστος της ΔΕΗ
  • Απαλλαγή από τις αυξήσεις της ΔΕΗ
  • Το νοικοκυριό ή η επιχείρηση δεν εξαρτάται από το κράτος για να επιδοτηθεί και εν τέλει αν θα πληρωθεί για την επένδυση του μιας και ο συμψηφισμός αφορά τις KWh που παράγονται και καταναλώνονται
  • Ενεργειακά αυτόνομο ακίνητο
  • Αύξηση αξίας ακινήτου
  • Αύξηση ενεργειακής κατηγορίας ακινήτου
  • Φιλική ενέργεια προς το περιβάλλον

 

Ποιο είναι το κόστος εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος και ποια η παραγωγή του σε KWh;

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται ενδεικτικά παραδείγματα κόστους εγκατάστασης, εκτιμώμενης παραγωγής ενέργειας καθώς και απαιτούμενα εμβαδά (m2) για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού.

 

 

20KWp

15KWp

10KWp

8KWp

5KWp

3KWp

Εμβαδό στέγης σε m2

140

105

70

55

35

20

Εμβαδό ταράτσας-έδαφος σε m2

200

150

100

80

50

30

Κόστος εγκατάστασης* σε €

20.000-26.000

16.000-19.000

10.000-14.000

8.500-11.000

6.000-9.000

4.000-7.000

Εκτιμώμενη παραγωγή ενέργειας σε KWh

29.000

21.750

14.500

11.600

7.250

4.350

 

*Στις τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ και η κοστολόγηση έχει γίνει για το μήνα Ιανουάριο του 2015.  Το εύρος του κόστους εγκατάστασης έχει να κάνει με την ποιότητα των υλικών και τον τρόπο τοποθέτησης (στέγη-ταράτσα-έδαφος).  Τα κόστη εγκατάστασης περιλαμβάνουν υλικά, τοποθέτηση, αδειοδότηση (προετοιμασία φακέλου-κατάθεση-διεκπεραίωση στη ΔΕΗ) και θέση σε λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος.  Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το net-metering καθώς και τις τρέχουσες τιμές και προσφορές μας.

 

 

Παραδείγματα

 

Net metering – κατοικία

Μια κατοικία με ετήσια κατανάλωση 8.000kWh (5.000 kWh ρεύματα και 3.000kWh αντλία θερμότητας) θα πλήρωνε στη ΔΕΗ περίπου 2.000€. Με ένα φωτοβολταϊκό net metering 5kWp με κόστος κάτω από 8.000€ (με ΦΠΑ) θα εκμηδενίσει το κόστος ρεύματος.

 

Net metering – επιχείρηση

Μια επιχείρηση που εγκαθιστά ένα σύστημα net metering ισχύος 20kWp με κόστος 23.000€+ΦΠΑ, τότε το θα μειώσει κατά τουλάχιστον 30.000kWh ετησίως τους λογαριασμούς της, δηλαδή περισσότερο από 5.000€ εξοικονόμηση ανά έτος.  Επίσης το κόστος εγκατάστασης μπορεί να επιδοτηθεί από κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή να αποσβεστεί ως έξοδο της επιχείρησης και άρα να μειωθεί ο φόρος.

 

Επικοινωνήστεμαζί μας για μία ΔΩΡΕΑΝ επίσκεψη στο χώρο σας από μηχανικό της εταιρείας μας για να επιλέξουμε την καλύτερη λύση για εσάς.  Δυνατότητα χρηματοδότησης για την αντλία θερμότητας από το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον με επιδότηση έως 70%.