Προϊόντα

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι

01 Επιλέγουμε συσκευές (κλιματιστικά, ψυγείο, καταψύκτη, πλυντήρια, κλπ) με υψηλή ενεργειακή κλάση (Α+++, Α++, Α+, Α). Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε ποιά ζώνη είναι υπολογισμένη η ενεργειακή κλάση στα κλιματιστικά για τη λειτουργία θέρμανσης. Στη θερμή, μεσαία ή ψυχρή ζώνη; Η ενεργειακή κλάση ανεβαίνει από την ψυχρή προς τη θερμή ζώνη. Στην περιοχή μας (νομός Ιωαννίνων) η πραγματική ενεργειακή κλάση ενός κλιματιστικού θα πρέπει να είναι υπολογισμένη στην μέση ζώνη.(Μεγάλες διαφορές κατανάλωσης μεταξύ συσκευών διαφορετικών ενεργειακών κλάσεων)

02Τοποθετούμε πάντα ηλιακό θερμοσίφωνα στο σπίτι μας.
(Γρήγορη απόσβεση του κόστους εγκατάστασης – μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας). Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας καλής ποιότητος, τοποθετημένος σε σωστή θέση, μπορεί να λύσει το πρόβλημα του ζεστού νερού χρήσης πλήρως για 6 μήνες τουλάχιστον (Μάιος-Οκτώβριος) αλλά και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου με μικρή ηλιοφάνεια. Μπορεί επίσης να τροφοδοτεί το πλυντήριο ρούχων και πιάτων με ζεστό νερό, εφόσον τα πλυντήρια αυτά είναι του τύπου Hot Fill (διπλής παροχής, για ζεστό και κρύο νερό).

03Ελέγχουμε τη σωστή μόνωση του δικτύου διανομής θέρμανσης και ζεστού νερού.
(Μεγάλες απώλειες ενέργειας από ελαττώματα η κακή μόνωση του δικτύου διανομής).

 

04 Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης (LED)  (Χρησιμοποιώντας λαμπτήρες LED επιτυγχάνουμε οικονομία μέχρι και 80% ενώ έχουν 10-15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής)

05Κλείνουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη (όχι stand by).
(Όταν οι συσκευές αυτές είναι σε Standby mode (αναμονή), καταναλώνουν 10% περίπου της ονομαστικής τους κατανάλωσης. Κατανάλωση ενέργειας από τις συσκευές σε stand-by μέχρι και 1600KWh το χρόνο).

06Λειτουργούμε πάντα τις ηλεκτρικές συσκευές στην οικονομική λειτουργία. (Σημαντική εξοικονόμηση χρησιμοποιώντας πλυντήριο-κλιματιστικό στην οικονομική λειτουργία).

07 Λειτουργούμε έξυπνα ηλεκτρικές συσκευές όπως η κουζίνα και ψυγείο.
(Κλείνουμε την πόρτα του ψυγείου-Κλείνουμε την κουζίνας πριν τελειώσουμε το μαγείρεμα). Τα ψυγεία και οι καταψύκτες καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας (περίπου 18% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών) γιατί λειτουργούν σχεδόν σε συνεχή βάση. Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε πως τα χρησιμοποιούμε : Πχ. Να ρυθμίζουμε το ψυγείο στους 7οC, ενώ τον καταψύκτη στους -18οC (αν δεν έχουν βαθμονόμηση σε βαθμούς Κελσίου, να τα ρυθμίζουμε στη δεύτερη σκάλα ψύξης και όχι στο μέγιστο), να προτιμούμε ψυγεία με υψηλή ενεργειακή απόδοση (βλ. ενεργειακή ετικέτα) και με χωριστές πόρτες για ψύξη και κατάψυξη. Να μην χαμηλώνουμε υπερβολικά το θερμοστάτη του ψυγείου ή της κατάψυξης. Να μην τοποθετούμε το ψυγείο κοντά σε ηλεκτρική κουζίνα, καλοριφέρ ή άλλη πηγή θερμότατος και να φροντίζουμε να αερίζεται καλά η πλάτη του. Να μην βάζουμε στο ψυγείο ζεστά φαγητά, να μην ανοίγουμε συχνά την πόρτα του και να μην την κρατούμε ανοιχτή για πολλή ώρα. Να ελέγχουμε την στεγανότητα της πόρτας (λάστιχο) και να κάνουμε απόψυξη όταν πιάνει πολύ πάγο (εκτός αν είναι No frost).

08Φροντίζουμε να έχουμε καλή μόνωση στο κέλυφος του σπιτιού μας.
( Μεγάλες απώλειες ενέργειας από κακή μόνωση σε τοίχους, δάπεδα, ταράτσες).

 

09Φροντίζουμε για τη σωστή συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων.
(Μεγάλες απώλειες από την ελαττωματική λειτουργία των Η/Μ εγκαταστάσεων του κτιρίου).

10Εκμεταλλευόμαστε τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
(Αερίζουμε το σπίτι το μεσημέρι το χειμώνα και το πρωί το καλοκαίρι)

 

11 Αν το σπίτι έχει αυτόνομη θέρμανση, ρύθμιση του θερμοστάτη στους 20οC. Για κάθε βαθμό μείωσης (το χειμώνα) ή αύξησης (το καλοκαίρι) του θερμοστάτη επιτυγχάνεται 7-10% εξοικονόμηση ενέργειας.

12Επιβάλλεται κάθε χρόνο να κάνουμε πλήρη συντήρηση των κλιματιστικών μας, περιλαμβανομένης και της εξωτερικής μονάδας. Καλό είναι να ελέγχουμε και το συν α (κατανάλωση αέργου ισχύος).

13Να προτιμούμε φυσικό φωτισμό έναντι του τεχνητού όπου είναι εφικτό, τοπικό φωτισμό αντί του έντονου διάχυτου, ανοιχτούς χρωματισμούς στους τοίχους για να μην απορροφάται η φωτιστική ακτινοβολία και, βέβαια, να κλείνουμε τους διακόπτες όταν βγαίνουμε από τα δωμάτια.